L1 Nieuws - 28 april 2024

L1 Nieuws-presentatrice Fabienne Nijsten in de studio.
© Raoul Limpens
Het L1 Nieuws van zondag 28 april 2024

'Verlaag kiesleeftijd Europa naar 16 jaar'

Om jongeren meer te betrekken bij de politiek zou de kies-leeftijd verlaagd moeten worden naar 16 jaar. Dat concluderen onderzoekers van Fontys Hogeschool. In Nederland mag je pas vanaf je 18e naar de stembus. In België en in Duitsland is dat twee jaar eerder. Begin juni kiezen we een nieuw Europees Parlement. Het grote Europese verkiezingsdebat in Maastricht morgen staat in het teken van jongeren.

Kleding van dragersgilde gestolen

Het had het hoogtepunt moeten worden van het 20-jarig jubileum van het dragersgilde van de Heilige Petrus uit Maastricht. Een bezoek aan het graf van Petrus in Rome, en meelopen in een processie vanmorgen in de heilige stad in Italië. De leden moesten dit alles in hun eigen kleding doen, omdat de pakken die ze normaal gesproken dragen bij dit soort gelegendheden gestolen zijn.

Kabelbaan in Valkenburg bestaat 70 jaar

Niet alleen sportievelingen vandaag in Valkenburg. Ook veel toeristen nu de meivakantie begonnen is. Een van de trekpleisters in het stadje sinds jaar en dag is de Kabelbaan. Het familiebedrijf viert deze maand het 70-jarig bestaan. De helft van al die tijd met de broers Paul en Roy aan het roer.

16-jarige Patou Paffen op Euregionaal Living Statues Festival Kerkrade

Op verschillende plekken in Limburg worden de straten vandaag opgefleurd door levende standbeelden. In Kerkrade gebeurt dat op initiatief van de 16-jarige Patou Paffen. Op haar jonge leeftijd werd ze al 2 keer Limburgs en 1 keer Nederlands Kampioen. Haar grote droom als straatkunstenaar was een eigen festival, op de plek waar ze vandaan komt.

Wereldbeker gravel in Valkenburg

Bang voor stof of onverharde afdalingen moet je niet zijn bij gravelrijden. Maar liefst 15-honderd deelnemers startten vanmorgen in de wereldbekerwedstrijd in Valkenburg. De sport is razend populair. Vandaag stond niet alleen de eer op het spel, maar ook kwalificatie voor het WK.