L1 Nieuws - 29 april 2024

L1 Nieuws-presentatrice Fabienne Nijsten in de studio.
© Raoul Limpens
Het L1 Nieuws van maandag 29 april 2024

Gratis ov in daluren voor minima

Voor tienduizenden mensen met een minimuminkomen in Limburg komt er een gratis OV-kaart. Op werkdagen kunnen ze vanaf negen uur 's ochtends reizen met de bus en trein van Arriva. De provincie wil de pas beschikbaar stellen aan mensen die moeten leven van 100 procent van het sociaal minimum. Het gaat dan om een bedrag van ruim 1470 euro bruto voor een alleenstaande vanaf 21 jaar. In Limburg gaat het om 60.000 mensen, bijna 5 procent van de bevolking. De OV-pas is goed nieuws voor bijvoorbeeld de 72-jarige Olga Koop uit Maastricht. Zij is alleenstaand en leeft al jaren onder het sociaal minimum.

Maastricht klaar voor eerste Europese verkiezingsdebat

Alle ogen in Europa zijn gericht op Maastricht. Daar is de officiële aftrap van de campagnes voor de Europese verkiezingen. Begin juni kiezen we een nieuw Europees Parlement. Acht topkandidaten gaan voor het eerst met elkaar in debat in het Theater aan het Vrijthof, onder hen ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Drukte bij de kringloop na Koningsdag

Het was een drukte van jewelste afgelopen zaterdag op de vrijmarkt. Maar de spullen van al die duizenden kraampjes zijn lang niet allemaal van eigenaar verwisseld. Terug in de kast is voor de meeste mensen geen optie. Daarom draaiden ze bij de kringloop nu overuren.

Wie wil een bakkerij overnemen?

Het aantal afgestudeerde bakkers loopt al jaren terug. Bakkerszonen en -dochters zoeken hun heil meestal ergens anders. Een groot probleem voor ambachtelijke bakkers die een opvolger zoeken. Toch is de toekomst van de warme bakker in Maasbracht voorlopig veilig gesteld.

Fortuna lijdt pijnlijke nederlaag bij Vitesse

Fortuna heeft in Arnhem met 3-2 verloren van Vitesse. In de tweede helft lieten de Fortunezen een 1-2 voorsprong uit handen glippen. Door de nederlaag heeft Fortuna hooguit nog een theoretische kans om zich te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal.