Limburg Doc: Mirakel van Meerssen

Het Mirakel van Meerssen
© L1
Achthonderd jaar geleden werd Meerssen een bedevaartsoord nadat er zich een eerste wonder had voltrokken. Het gaat om het Bloedwonder van 1222, het oudste mirakel van Nederland. Dat wonder werd ruim twee eeuwen later gevolgd door het Brandwonder van 1465. Pelgrims van heinde en verre bezoeken sindsdien Meerssen.

1222: Bloedwonder

Het verhaal gaat dat in 1222 in de toenmalige dorpskerk een priester ontdekte dat hij tijdens het opdragen van de Heilige Mis vergeten was om water en wijn in de kelk te doen. Hij bad tot God en naar verluidt stroomde er bij het breken van het brood water en bloed uit de hostie.

1465: Brandwonder

Tijdens werk aan de kerk van Meerssen werd die volgens de overlevering in 1465 door een zware brand getroffen, mogelijk door oorlogsgeweld. Het Heilig Sacrament bleef op wonderbaarlijke wijze behouden, een wonder. Terwijl de kerk in lichterlaaie stond en het tabernakel met het sacrament onbereikbaar was geworden, maakte een toegesnelde man uit Raar een kruisteken om zich vervolgens een weg door het vuur te banen. Hij opende het tabernakel en bracht het Allerheiligste ongeschonden naar de pastoor. Daarna keerde de man naar zijn akker terug, waar hij merkte dat een engel zijn onderbroken ploegwerk had voortgezet.

1938: Basiliek

Vanwege haar bijzondere geschiedenis werd de Sint-Bartholomeüskerk in Meerssen in 1938 verheven tot basiliek. Beide wonderen worden tijdens het jaarlijkse octaaf herdacht.
Documentairemakers Raymond Biesmans en Nick Rompelberg van Orange Media volgden een jaar lang Meerssenaren die betrokken zijn bij de viering, in een tijd dat de ontkerkelijking in rap tempo toeneemt.