Limburg Doc: Henk van der Linden, pionier van de kinderfilm

Henk van der Linden
© L1
Vraag een willekeurige Nederlander wie de meest succesvolle filmmaker is en er zullen namen voorbij komen van regisseurs als Fons Rademakers, Bert Haanstra en Paul Verhoeven.
Maar als het aankomt op de hoeveelheid geproduceerde succesvolle films, moeten al deze grootheden van de Nederlandse film één man voor zich dulden, met afstand. En dat is de nestor van de Nederlandse kinderfilm, Henk van der Linden.

43 kinderfilms

Deze geboren Limburger, uniek om zijn eigenzinnige manier van werken, is houder van menig record uit de wereld van de film. Vijf decennia lang trokken zijn 43 kinderfilms, zeker die over nationale striphelden als Dik Trom en Sjors & Sjimmie, volle zalen.
Zijn succesvolste film, die maar liefst 28 jaar (!) aaneengesloten in de bioscoop draaide, leverde hem zelfs een vermelding op in het Guinness Book of Records.
Waar over veel bekende en inspirerende Nederlandse filmmakers tal van documentaires zijn gemaakt, schittert uitgerekend Henk van der Linden hier door afwezigheid. Onbegrijpelijk. Bizar. En eigenlijk ook een gotspe.

Het Grote Kind van de Nederlandse film

Filmmuseum Eye digitaliseert momenteel zijn films, vanwege hun waarde voor het nageslacht. Maar de palmares van dit filmicoon, die met 94 jaar verkeert in de winter van zijn eigen ondeugende jongensboek - of beter gezegd: -film, schreeuwt om meer: nog e´e´n, laatste, filmdocument. En dit keer niet ván, maar o´ver Henk van der Linden, de ultieme autodidact, doe-het-zelver en vooral ook het Grote Kind van de Nederlandse film.

Kleurrijk en eigenzinnig

Deze documentaire is een initiatief van Olaf Koelewijn en gaat over het leven en werk van de kleurrijke en eigenzinnige Henk van der Linden. Niet alleen hijzelf komt aan het woord, maar ook mensen die aan zijn films meewerkten, zoals acteur Jeu Consten. Met hem gaan we terug naar de plekken waar de films zijn opgenomen.
Verder vertellen ook mensen die hun leven lang fan zijn geweest van zijn films hun verhaal. Zo is filmmaker Maria Peters gei¨nspireerd geraakt door zijn werk. En Frank Roumen, programmeur van filmmuseum Eye, is bezig om zijn films te digitaliseren, opdat het oeuvre van een van Nederlands meest markante filmmakers bewaard blijft voor het nageslacht.
Henk zou zelf niet eens op het idee gekomen om zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen - daarom doet deze documentaire dat, als eerbetoon aan een icoon.

Uitzendtijden

Donderdag 18 april 15:15 uur