L1 Nieuws - 15 april 2024

L1 Nieuws-presentatrice Fabienne Nijsten in de studio.
© Raoul Limpens
Het L1 Nieuws van maandag 15 april 2024

Elke gemeente pakt woningtekort anders aan

Gemeenten trekken alles uit de kast om het probleem van de woningnood aan te pakken. En dat is geen overbodige luxe. De opgave in Limburg is groot. Eind vorig jaar tekenden de provincie, de 31 gemeenten en de woningbouwcorporaties een Woondeal met de minister. Tot en met 2030 moeten er bijna 27.000 woningen gebouwd worden. Mocht de situatie erom vragen dan kunnen er 20.000 extra woningen gebouwd worden. In totaal moeten er in Nederland de komende jaren 900.000 woningen gebouwd worden.

Nationale Bijentelling gestart

De helft van de bijensoorten in ons land staat op de rode lijst. Er zijn op dit moment nog zo'n 360 soorten. De bijen hebben het zwaar. Ze worden onder andere bedreigd door pesticiden, de afname van leefgebieden voor de insecten en extreme weersomstandigheden. De Nationale Bijentelling is begonnen, met meer informatie over de bijen willen onderzoekers voorkomen dat soorten uitsterven.

Steeds meer uitvaartverzorgers

Het aantal uitvaartverzorgers is de laatste tien jaar fors gestegen. In 2014 waren er in Limburg nog 90 uitvaartverzorgers. Nu zijn er dat 150, een stijging van 70 procent. De groep zelfstandige ondernemers in de branche groeit het hardst. Claudia van Haeff uit Venlo startte in 2017 voor zichzelf.

Broertjes op YouTube volgen wielerpeloton

Twee jonge wielerfans willen graag ook andere kinderen enthousiast maken voor de sport. Ze hebben een eigen YouTube-kanaal: Kids van de Koers. Daarin doen de broers Joep en Jean verslag van grote wielerwedstrijden. De Amstel Gold Race was natuurlijk het ideale decor voor een nieuwe aflevering.

Weer verlies voor VVV

VVV-Venlo verloor zondag voor de tweede week op rij. Dit keer van FC Groningen.