L1 Nieuws - 16 april 2024

L1 Nieuws-presentatrice Fabienne Nijsten in de studio.
© Raoul Limpens
Het L1 Nieuws van dinsdag 16 april 2024

Mestregels voor boeren gaan op de schop

Honderden agrariërs demonstreerden in Brussel vanwege het mestbeleid. Jarenlang mochten Nederlandse boeren extra mest uitrijden omdat ons gezonde gras relatief veel voedingsstoffen opneemt. Maar omdat de kwaliteit van het oppervlaktewater onvoldoende vooruit is gegaan, trekt Brussel die uitzonderingspositie stapsgewijs in. Vanaf 2026 gelden voor Nederlandse boeren dezelfde regels als voor de rest van Europa. Daar is de agrarische sector het, ook in Limburg, niet mee eens. Jarenlang mochten Nederlandse boeren dus meer mest uitrijden dan eigenlijk toegestaan volgens Europese regels. Maar nu komt er een eind aan die uitzondering. Het betekent sowieso flink hogere kosten en andere problemen voor Nederlandse boeren, die spreken van een mestcrisis.

Steeds minder amateurclubs

Een voetbalclub die verdwijnt, het gebeurt steeds vaker. Vorige week nog ging EHC in Hoensbroek failliet en dat is lang niet de enige amateurclub in Limburg die verdween. Tien jaar geleden waren er nog 345 amateurvoetbalclubs in Limburg. Nu zijn er dat nog 278. Dat is een daling van 20 procent. Hoe kan het dat amateurclubs het zo moeilijk hebben?

Conducteurs zijn het geweld in treinen beu

De treinen van de NS en Arriva staan komende zaterdagavond 3 minuten stil. Aanleiding is een mishandeling van een hoofdconducteur en een treinmachinist afgelopen weekend. Ze willen hier een sterk signaal mee afgeven. De maat is vol. De vervoerders merken dat hun personeel steeds vaker te maken heeft met geweld. Ga mee met Monique Pattschull, steward van Arriva, op de trein van Heerlen naar Landgraaf.

So früh wie möglich Deutsch

Het ligt om de hoek, toch spreken veel Limburgers amper Duits. Daarmee blijven veel kansen liggen. De Nova Montessorischool in Venlo zet er juist fors op in. Daar worden kinderen al op jonge leeftijd ingewijd in de Duitse taal. De school is de eerste in Limburg met een speciaal keurmerk van de Euregio Maas Rijn.

Fortuna-vrouwen verder, met minder

De vrouwentak van Fortuna Sittard blijft ook volgend jaar bestaan. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het budget flink naar beneden gaat. De club voert bezuinigingen door. Reden voor sterspeler Tessa Wullaart om te vertrekken. Het liefst vertrekt ze met een prijs, want woensdag speelt Fortuna de halve finale finale van het bekertoernooi tegen Excelsior.
De uitzendingen van het L1 Nieuws zijn ook steeds terug te kijken in onze tv-gids.