L1 Nieuws - 17 april 2024

L1 Nieuws-presentatrice Fabienne Nijsten in de studio.
© Raoul Limpens
Het L1 Nieuws van woensdag 17 april 2024

Meer dan de helft van alle Limburgers heeft overgewicht

Meer dan de helft van de Limburgers kampt met overgewicht: ruim 53 procent is te zwaar. Daarmee zit onze provincie boven het landelijke gemiddelde. Hoewel er veel aandacht wordt besteed aan gezond eten en bewegen kampen steeds meer Limburgers met overgewicht, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zo kun je bevers foppen

Bevers veroorzaken met hun ijverige gegraaf veel schade en zorgen regelmatig voor gevaarlijke situaties. Denk aan wateroverlast of wegverzakkingen. Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat proberen de dieren nu te foppen, bijvoorbeeld langs een autosnelweg. Dat doen ze met een Beaver Deceiver. Dat is een buis dwars door de beverdam waardoor water door kan blijven stromen. In Tegelen zijn ze nu geplaatst.

Brandweer Zuid-Limburg test blusrobot

Een blusrobot in plaats van brandweermensen in de strijd tegen natuurbranden. Door extremere weersomstandigheden worden we er steeds vaker mee geconfronteerd. De brandweer in Zuid-Limburg test nu een nieuw wapen om de vlammen te blussen.

Kunst van roerstokjes

Loek Bisschops uit Swalmen is een grootgebruiker van houten roerstokjes. Niet voor in de koffie of de thee. De gepensioneerde metaalwerker bouwt er de mooiste creaties van. Voor het eerst kan iedereen zijn werk zien, in de bibliotheek in Reuver.

Smits en Nüsser willen Champions League winnen

De Limburgse handbalsters Inger Smits en Larissa Nüsser hebben zich met Oranje afgelopen weekend geplaatst voor de Olympische Spelen. Maar ook op clubniveau willen ze de absolute top bereiken. Beide speelsters stappen na de zomer over naar een nieuwe club, met maar één doel, de Champions League winnen.
De uitzendingen van het L1 Nieuws zijn ook steeds terug te kijken in onze tv-gids.