L1 Nieuws - 20 april 2024

L1 Nieuws-presentator Wouter Nelissen in de studio.
© Raoul Limpens
Het L1 Nieuws van zaterdag 20 april 2024

Limburgse scouts helpen bij Nationale Herdenking op de Dam

Op 4 mei mogen 72 Limburgse scouts helpen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Ze reiken kransen en bloemen aan, hijsen de vlaggen en begeleiden de oudste generatie genodigden.Ieder jaar wijst het Nationaal Comité 4 en 5 mei een provincie aan die centraal staat. Dit jaar is dat Limburg.

Bestrijding Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een ongewenste, invasieve plant die hier niet thuishoort en geen natuurlijke vijanden heeft. De plant groeit heel snel en is moeilijk te bestrijden. "Hij woekert, verdringt inheemse en bijzondere planten en bedreigt daarmee de biodiversiteit in het gebied", zegt Kay Jans van Natuurmonumenten. Ze trok samen met een aantal vrijwilligers de natuur in om de duizendknoop te bestrijden.

Eigenaar Jachtslot Mookerheide woonde er nooit

Natuurmonumenten restaureerde het jachtslot de afgelopen jaren. Zaterdag wordt het officieel geopend. Zondag is er Open slotdag en kan het publiek het opgeknapte gebouw bekijken. Jan Jacob Luden was een rijk man. Hij werd vroeg wees en erfde een fortuin van zijn ouders die bankiers waren.

Roda JC loopt averij op in strijd om promotie

Met een 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap heeft Roda JC twee dure punten verloren in de strijd om rechtstreekse promotie naar de Eredivisie.