Pitlane over de GP van China

Pitlane met Sem Caelen en Xavier Maassen
© L1
Na vijf jaar afwezigheid is de Formule 1 terug in Shanghai voor de Grand Prix van China. De baan is afgestoft en kreeg niet lang geleden een nieuw beschermlaagje, maar het is sterk de vraag welk effect dat heeft op de grip voor Max Verstappen en de andere coureurs.
Sommige rijders zagen de gevolgen van die deels weer verdwenen beschermlaag aan voor geverfde én ongeverfde stukken asfalt. Iets waar de coureurs gezien de onvoorspelbaarheid voor de wegligging, niet blij van worden. Maar wat de echte gevolgen zijn wanneer er voor het eerst in jaren weer met Formule 1-bolides gescheurd wordt, in combinatie met mogelijke regenval én weinig voorbereidingstijd, dat moet blijken.
L1's autosportprogramma Pitlane blikt vooruit op het weekend in China.

Terughoudender

De GP van China is het eerste sprintrace-weekend van dit Formule 1-seizoen. De afgelopen jaren werden er ook al vaker sprintraces gereden. De winnaar verdient daar 8 WK-punten, de nummer 8 grijpt 1 WK-punt. Verschil met vorig seizoen is dat de kwalificatie voor de zondagrace nu ná de sprintrace plaatsvindt.
Niet per se een verbetering, vindt L1's huisanalist Xavier Maassen. "Het kan ook voor moeilijkheden zorgen. Als in de sprintrace je iets overkomt, heb je maar heel weinig tijd om de auto op tijd klaar te krijgen voor de kwalificatie. Het zorgt ervoor dat mensen in die sprintrace misschien iets terughoudender gaan rijden."
In deze uitzending van Pitlane is verder aandacht voor de eerste conclusies na de openingsfase van het F1-seizoen, schijnt de spotlight op de Chinese thuisrijder Guanyu Zhou en rijdt Xavier Maassen in de simulator een ronde over het circuit van Shanghai.

Pitlane

Pitlane is het autosportprogramma van L1. Iedere donderdag voor een grand prix word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de Formule 1. Ook zijn in het programma reportages en interviews te zien. Eerdere afleveringen zie je hier.