L1 Nieuws - 22 april 2024

L1 Nieuws-presentatrice Jolien Linssen in de studio.
© Raoul Limpens
Het L1 Nieuws van maandag 22 april 2024

Sekswerkers zien niets in nieuwe wet thuisprostitutie

Sekswerk aan huis zou, met een vergunning, mogelijk moeten worden. Er ligt een wetsvoorstel maar gemeenten zijn verdeeld. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS samen met L1 en andere regionale omroepen. De nieuwe wet zou misstanden in de seksbranche tegen moeten gaan. Illegale prostitutie komt ook in onze provincie voor. Sitard-Geleen is koploper. De afgelopen 5 jaar werd daar 70 keer illegale prostitutie ontdekt, met name in woningen, maar ook in hotels of op de openbare weg. Ook Heerlen scoort hoog. Verder waren er meldingen in Maastricht, Brunssum en Kerkrade.

Nieuw kinderdagverblijf voor kinderen met ontwikkelingsachterstand

Een kinderdagverblijf voor kinderen vanaf 2 jaar met een ontwikkelingsachterstand gecombineerd met gedragsproblematiek. 'Veelbelovend Van Start' in Heerlen begeleidt peuters en kleuters met als uiteindelijke doel een terugkeer in de reguliere opvang of het reguliere onderwijs. Deze vorm van jeugdzorg hing vorig jaar nog aan een zijden draadje door problemen bij Xonar. Onder andere dankzij hulp van de gemeente biedt samenwerkingsverband JENS de zorg nu aan.

Dinsdag meer duidelijkheid over toekomst Zuyderland

De emoties liepen hoog op, nadat bekend werd dat in 2030 de spoedeisende hulp, het beddenhuis en de intensive care van het Zuyderland ziekenhuis uit Heerlen zouden verdwijnen. Die zorg zou worden overgeheveld naar Sittard-Geleen. Het leidde tot protest, veel gesprekken en nieuwe plannen. Die worden dinsdag gepresenteerd.

Basisschool Blerick organiseert schrijversfestival

We horen het al jaren, kinderen en jongeren lezen steeds slechter. Bij OBS Harlekijn in Blerick doen ze er alles aan om de leerlingen leesplezier te geven. Zo ging nu een schrijversfestival van start. Dan is er één iemand die niet mag ontbreken...

De play-off-perspectieven voor Limburgse voetbalclubs

De spanning stijgt in voetballand. De Keuken Kampioen Divisie nadert de ontknoping en alle drie de Limburgse clubs doen nog volop mee om de prijzen.