L1 Nieuws - 24 april 2024

L1 Nieuws-presentatrice Jolien Linssen in de studio
© Raoul Limpens
Het L1 Nieuws van woensdag 24 april 2024

Onbegrip over toekomstplan Zuyderland Heerlen

Onrust in Parkstad over het plan voor het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen. Voor complexe en intensieve spoedzorg moeten de inwoners van Parkstad in de toekomst naar het ziekenhuis in Geleen, werd dinsdag bekend.

Eerbetoon aan schrijver Limburgs volkslied

Het Limburgse volkslied wordt gezongen door jong en oud, bij officiële gelegenheden maar ook vaak bij schuttersfeesten of de vastelaovend. 'Waar in bronsgroen eikenhout', een zin die de meeste Limburgers maar al te goed kennen. Het is de eerste zin van ons Limburgs volkslied. De oorsprong van dat lied lijken we minder goed te kennen. Het was Gerard Krekelberg die, in 1909, nietsvermoedend de tekst van het Limburgs volkslied schreef. Dat zegt dorpshistoricus Louis Op de Kamp over de bekendste inwoner van zijn woonplaats Vlodrop. Het lied werd geschreven voor het Roermondse mannenkoor. In Vlodrop is er nu een speciaal bankje waar de tekst van het eerste couplet te lezen is.

Neergestoken ggz-medewerkster Mondriaan overleden

De medewerkster die vorige week in Heerlen bij ggz-instelling Mondriaan werd neergestoken, is overleden. Het gaat om een 39-jarige vrouw, die al 20 jaar werkte bij Mondriaan. De verdachte, een 29-jarige vrouw, zit vast en wordt verdacht van moord.

Geen fietsbrug in Nederweert: 'Te duur'

Onrust in Nederweert. Wil je van de ene naar de andere kant van het dorp, dan moet je over het kanaal en een provinciale weg. Een gevaarlijke route. Twee fiets- en voetgangersbruggen zouden daar verandering in kunnen brengen, maar de gemeente vindt dat te duur. Bewoners leggen zich er niet bij neer.

Maastrichtse ondernemers gaan MVV helpen

De kogel is door de kerk. Geen Amerikaanse investeerder, maar een collectief van Maastrichtse ondernemers gaat MVV helpen om financieel weer op de rit te komen.